Aprovació del Reglament de la Llei de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. Llei 10/2010, de 28 d’abril.

El passat 6 de maig es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat el Reial Decret 304/2014, de 5 de maig, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 10/2010, de 28 d’abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme (d’ara endavant Llei 10/2010).

L’àmbit d’aplicació d’aquest reglament és regular, en desenvolupament de la Llei 10/2010, les obligacions dels subjectes obligats per aquesta Llei, relacionats en l’article 2 de la mateixa, l’organització institucional en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, sancions i contramesures financeres internacionals i estableix l’estructura i funcionament del Fitxer de Titularitats Financeres.

D’entre les noves mesures que s’estableixen, a continuació detallem les principals:

  • S’incorporen les principals novetats de la normativa internacional sorgides a partir de l’aprovació de les noves Recomanacions del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI).
  • L’Agència Estatal d’Administració Tributària podrà requerir i obtenir la informació que els subjectes obligats posseeixen o gestionin com a conseqüència de les obligacions de diligència deguda derivades de la Llei 10/2010.
  • Es limiten les obligacions procedimentals per als subjectes de mida més reduïda, incrementant l’exigència en funció de la dimensió i volum de negoci del subjecte obligat. En aquest cas, amb inclusió dels agents, s’exceptuen als subjectes obligats que ocupin a menys de 10 persones i el seu volum de negocis o el balanç general anual no superi els 2 milions d’euros.
  • S’estableix l’import de 1.000 euros, per sota d’aquest no serà necessari identificar i comprovar, mitjançant documents fefaents, la identitat de persones físiques o jurídiques per a les operacions ocasionals. Amb dues excepcions:

– El pagament de premis de loteries i altres jocs d’atzar, on es procedirà la identificació i comprovació de la identitat en aquells premis amb import igual o superior a 2.500 euros.

– Les operacions d’enviament de diners i gestió de transferències haurà de procedir-se a la identificació i comprovació de la identitat en tot cas.

  • Es defineixen les obligacions i les mesures a aplicar de les fundacions i de les associacions.
  • Es donarà accés als subjectes obligats a:

– La base de dades de titularitat real del Consell General del Notariat per al compliment de l’obligació i identificació i comprovació de la identitat del titular real.

– Els fitxers creats per altres subjectes obligats o per altres òrgans centralitzats de prevenció per a la determinació de la condició de persona amb responsabilitat pública i familiars d’aquell.

  • S’amplien els supòsits d’aplicació de les mesures simplificades i reforçades de diligència deguda.
  • S’estableixen noves mesures en els procediments de control intern:

– La implantació de models automatitzats de generació i priorització d’alertes per a les operacions el nombre anual de les quals excedeixi de 10.000.

– Aquests procediments es fonamentaran en un previ anàlisis de risc que identificarà i avaluarà els riscos segons les variables de cada client del subjecte obligat.

  • Es determinen els procediments de control intern d’aplicació en relació amb les operacions de pagament de premis en loteries o altres jocs d’atzar.
  • Es concreta el contingut, funcionament i possibilitats d’accés del Fitxer de Titularitats Financeres.

En conclusió, l’entrada en vigor de l’esmentat reglament permetrà l’adaptació de l’aplicació de la norma a la realitat específica de l’activitat que cada subjecte desenvolupa, establint uns requeriments bàsics i comuns per a tots els subjectes obligats en funció del risc que presenten els clients amb els quals estableixen relacions de negoci.

El Reial Decret va entrar en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat.

S’exceptua de l’anterior el contemplat en l’article 4.1 d’identificació en operacions ocasionals que entrarà en vigor als sis mesos de la publicació d’aquest Reial Decret en el Butlletí Oficial de l’Estat. Fins a l’entrada en vigor del llindar d’identificació en operacions ocasionals, es continuarà aplicant els llindars establerts en el derogat Reial Decret 925/1995, de 9 de juny.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies