Acollir-se a l’actualització de balanços. Una decisió difícil en temps de crisi.

El 27 desembre 2012 va ser aprovada la Llei 16/2012 per la qual s’adopten mesures tributàries dirigides a la consolidació de les finances públiques i l’impuls de l’activitat econòmica. En l’article 9 la norma va preveure la possibilitat per als subjectes passius de l’impost sobre societats, els contribuents de l’IRPF que realitzin activitats econòmica, i els contribuents del IRNR amb establiment permanent.

L’actual situació econòmica del teixit empresarial, sobretot de les petites i mitjanes empreses, esta fent que el caràcter recaptatori a curt termini pesi més que els possibles beneficis, que s’està materialitzant en una acollida per part de les empreses menor que en altres actualitzacions anteriors, com la darrera de l’any 1996.

En el cas de societats de capital la decisió de l’acolliment a l’actualització ha d’estar aprovada per la Junta General, i per tant encara estem a temps de decidir, i valorar els possibles estalvis fiscals a mig termini.

Recordem breument les característiques d’aquesta actualització, considerant els aclariments realitzats per l’ICAC en la consulta 5 del BOICAC 92 de desembre de 2012:

El caràcter de l’actualització es voluntari, i es poden acollir els elements de l’immobilitzat material i immobiliari, que a 31 de desembre no estiguin totalment amortitzats fiscalment que figurin en el balanç de situació a 31 de desembre de 2012. En aquest sentit és important considerar que en el cas de l’immobilitzat material caldrà acollir-se la totalitat dels elements.
L’actualització es realitzarà mitjançant l’aplicació de determinats coeficients correctors sobre els preus d’adquisició o costos de producció i sobre l’amortització acumulada dels béns, en funció de la data en què es va produir la seva adquisició o producció i la dotació fiscal, respectivament.
L’actualització tindrà efectes comptables, i no exclusivament fiscals, al entendre que la mateixa es compatible amb el criteri de preu d’adquisició. Els efectes de l’actualització tindran com a contrapartida una reserva especial que formarà part dels fons propis de la Societat.
L’actualització està subjecta a un gravamen del 5% del valor de la reserva generada per l’actualització, el qual es liquidarà i ingressarà conjuntament amb la declaració de l’Impost sobre Societats relativa al període impositiu a què correspongui el balanç en què consten les operacions d’actualització.
L’increment de valor generat per l’operació d’actualització s’amortitzarà a partir del primer període impositiu iniciat a partir de l’1 de gener del 2015, i per tant, el benefici fiscal s’obtindrà a partir d’aquest exercici.
Per tant caldrà analitzar individualment cada cas per poder concloure si és convenient per a la Societat acollir-se a aquesta actualització, en base a les expectatives de resultats dels propers exercicis, previsions de desinversions d’immobilitzats o inversions immobiliàries, o l’existència de crèdits fiscals pendents. En tot cas encara estem a temps.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies