Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat i del seu Sector Públic.

En el marc del que disposa l’article 53 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, es creà el Decret 17/2015, de 28 de juliol, sobre el Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat i dels seu sector públic. Aquest decret, un cop es complementi amb la norma reglamentària, ha de determinar les regles ètiques dels subjectes públics objecte d’influència, i oferirà un marc regulatori complet, adequat i suficient de transparència de les activitats dels grups d’interès i dels seus servidors públics, alhora que una eina eficaç per tal que la ciutadania pugui avaluar la gestió efectuada pels poders públics.

El Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic té naturalesa administrativa, és de caràcter públic i gratuït i les dades que conté estan disponibles a través del Portal de la Transparència de la Generalitat.

La finalitat del dit Registre és la inscripció i control dels grups d’interès. El Registre dóna publicitat de les actuacions dels grups d’interès, especialment de les reunions i audiències tingudes amb càrrecs públics, autoritats i empleats públics i de les comunicacions, els informes i altres contribucions en relació amb les matèries tractades.

Als efectes del decret, són Grups d’Interès les persones físiques i les organitzacions que treballen per compte propi i participen en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques de l’Administració de la Generalitat i del seu sector púbic en defensa d’interessos de terceres persones o organitzacions; i són Sector Públic de l’Administració de la Generalitat els organismes, els ens públics, els ens instrumentals, les entitats independents i les entitats vinculades amb l’Administració de la Generalitat inventariades en el Registre del sector públic de la Generalitat de Catalunya.

S’han d’inscriure en el Registre els grups d’interès en la definició donada en el paràgraf anterior. També, les plataformes, xarxes o altres formes d’activitat col·lectiva que, tot i no tenir personalitat jurídica, constitueixen de facto una font d’influència organitzada.

L’àmbit objectiu d’aplicació del Registre inclou totes les activitats dutes a terme amb la finalitat d’influir directament o indirecta en els processos d’elaboració o aplicació de les polítiques i la presa de decisions, amb independència del canal o mitjà utilitzat, incloent-hi les comunicacions amb càrrecs públics, autoritats i empleats públics i també les contribucions i la participació voluntàries en consultes sobre propostes normatives, actes jurídics o altres consultes. En resten excloses les activitats relatives a la prestació d’assessorament jurídic o professional vinculades directament a defensar els interessos afectats per procediments administratius, les activitats destinades a informar un client sobre una situació jurídica general, les activitats de conciliació o mediació dutes a terme en el marc de la llei, o les activitats d’assessorament dutes a terme amb finalitats informatives per a l’exercici de drets o iniciatives establerts per l’ordenament jurídic. Resten també excloses, les activitats realitzades per les administracions corporatives en el marc de les funcions públiques que els atribueix l’ordenament jurídic i les realitzades pels sindicats de treballadors i les associacions empresarials en defensa i promoció dels interessos econòmics i socials que els són propis.

La inscripció en el Registre dóna dret a: a) Presentar-se davant dels càrrecs, autoritats i empleats públics, com a grup d’interès inscrit en el Registre; b) Formar part de les llistes de distribució per rebre alertes automàtiques sobre les tramitacions, actes i consultes públiques respecte de les activitats o les iniciatives de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, relatius a les matèries d’interès del declarant que s’hagin fet constar en les declaracions responsables o en les modificacions posteriors; c) Fer constar la seva contribució en les consultes públiques en qualitat de grups d’interès inscrits al Registre.

El Registre classifica els grups d’interès en categories i subcategories. La categoria I és la del Sector de serveis de consultoria i assessorament; la categoria II és la del Sector empresarial amb base associativa; la categoria III és la de les Organitzacions no governamentals; la categoria IV és la del Sector científic i d’investigació; i la categoria V és la d’Oficines, xarxes i entitats que representen esglésies i comunitats religioses.

Les persones sol•licitants han d’informar de les activitats que duen a terme, de llur àmbit d’interès i de llur finançament, mitjançant declaració responsable. Així mateix, els grups d’interès, com a requisit previ de la seva inscripció en el Registre, han d’acceptar de forma expressa el codi de conducta comú establert.

El control i la fiscalització dels grups d’interès es fa a través dels mecanismes següents: actuacions de verificació, procediment d’alertes i procediment d’investigació i tramitació de denúncies.
Anualment s’elevarà un informe sobre l’activitat i funcionament del Registre durant l’exercici i els resultats de les actuacions de control i fiscalització dels grups d’interès inscrits en el Registre.

El decret entrà en vigor l’1 d’octubre de 2015.

Més informació a:

Justícia Gencat

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies