Renda 2017. Principals Deduccions Autonòmiques a Catalunya

El passat 4 d’abril, s’inicià la Campanya de la RENDA 2017 (http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Renta.shtml). Les principals deduccions autonòmiques aplicables a aquells contribuents amb residència habitual en el territori de la Comunitat Autònoma de Catalunya per a la present Campanya són:

Naixement o adopció d’un fill
  • 150 euros per al naixement o adopció d’un fill durant el període impositiu en la declaració individual de cadascun dels progenitors.
  • 300 euros en el supòsit de declaració conjunta d’ambdós progenitors.

Donatius
ENTITAT PERCENTATGE
APLICABLE
LÍMIT
(Quota íntegra autonòmica)
Entitats que fomenten l’ús de la llengua catalana o occitana. 15 per 100 10 per 100
Entitats que fomenten la investigació científica i el desenvolupament i la innovació tecnològica. 25 per 100 10 per 100
Entitats en benefici del medi ambient, la conservació del patrimoni natural i custodia del territori. 15 per 100 5 per 100
Lloguer de l’habitatge habitual

S’estableix una deducció del 10 per 100 de les quanties satisfetes en el període impositiu en concepte de lloguer de l’habitatge habitual, amb el límit de 300 euros anuals, sempre que concorrin els següents requisits:

  1. El contribuent es trobi en algun dels següents supòsits:
    • Tenir 32 anys o menys en la data de meritament de l’impost.
    • Haver estat a l’atur durant 183 dies o més durant l’exercici.
    • Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65 per 100.
    • Ser vidu o vídua i tenir 65 anys o més.
  2. Que la suma de les bases imposables general i de l’estalvi del contribuent minorat pel mínim personal i familiar, no superi 20.000 euros anuals.
  3. Que les quanties satisfetes en concepte de lloguer excedeixin del 10 per 100 dels rendiments nets del contribuent

El límit màxim serà de 600 euros,  si a la data de meritament de l’impost el contribuent forma part d’una família nombrosa i compleix els requisits indicats al punt 2 i 3.

Si la tributació es realitza de forma conjunta, i ens trobem davant d’alguna de les circumstàncies del punt 1 o pertany a una família nombrosa, l’import màxim de la deducció serà de 600 euros i el de la suma de les bases imposables general i de l’estalvi minorades per l’import del mínim personal i familiar sigui de 30.000 euros.

Altres precisions:

  • La deducció només resulta aplicable un cop amb independència de la concurrència de més d’un dels supòsits esmentats a l’apartat 1.
  • Un mateix habitatge no pot donar lloc a l’aplicació d’una deducció superior a 600 euros. Es preveu el prorrateig per al supòsit en què més d’un contribuent pugui aplicar la deducció per al mateix habitatge.
  • S’haurà de complimentar l’Annex B.6 de la declaració.
Pagament d’interessos de préstecs per als estudis de màster i doctorat

La quantia deduïble es correspon amb els interessos pagats en el període impositiu als préstecs concedits per mitjà de l’Agència de Gestió d’Ajudes universitàries i d’Investigació per al finançament d’estudis de màster i doctorat.

Contribuents que hagin quedat vidus en els exercicis 2015, 2016 i 2017
  • 150 euros, en general.
  • 300 euros si la persona es queda vídua amb càrrec d’un o més descendents que atorguin dret a l’aplicació del mínim per descendents.

L’aplicació de la deducció és per a l’any en que el contribuent quedi vidu així com els dos anys següents.

Per rehabilitació de l’habitatge habitual
  • L’1,5 per 100 de les quanties satisfetes en el període impositiu per la rehabilitació de l’habitatge que tingui la consideració d’habitual per al contribuent.
  • La base màxima d’aquesta deducció és l’import de 9.040 euros anuals. 150 euros, en general
  • 300 euros si la persona es queda vídua amb càrrec d’un o més descendents que atorguin dret a l’aplicació del mínim per descendents.
Tram autonòmic de la deducció per inversió en l’habitatge habitual

Per als contribuents que puguin aplicar el règim transitori de la deducció per inversió en habitatge habitual (DT 18ª LIRPF), els percentatges corresponents al tram autonòmic són:

  • 7,5 per 100, amb caràcter general.
  • 15 per 100, si es tracta d’obres d’adequació de l’habitatge habitual de persones amb discapacitat.

La DT 6ª de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, manté per als contribuents que hagis adquirit o satisfet quotes per a la construcció de l’habitatge habitual abans de 30 de juliol de 2011, el percentatge del 9 per 100  si es troba en alguna de les següents situacions:

  • Tenir 32 anys o menys en la data de meritament de l’impost
  • Haver estat a l’atur durant 183 dies o més durant l’exercici
  • Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65 per 100
  • Formar part d’una unitat familiar que inclogui almenys un fill en la data de meritament de l’impost.

Per aplicar aquest percentatge, també hauran de concórrer els següents requisits:

  • La base imposable total del contribuent, minorada pel mínim personal i familiar de l’impost, no excedeixi 30.000 euros.
  • En el cas de tributació conjunta, el límit es computa de forma individual per a cadascun dels contribuents amb dret a la deducció.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies