Resolució sobre la informació a incorporar a la memòria dels Comptes Anuals respecte del període mitjà de pagament a proveïdors per operacions comercials.

En data 4 de febrer de 2016 s’ha publicat al BOE la Resolució de 29 de gener de 2016 del “Instituto de Contabilidad y Auditoria de Cuentas” (ICAC), sobre la informació a incorporar a la memòria dels Comptes Anuals respecte del període mitjà de pagament a proveïdors per operacions comercials.

Aquesta resolució deroga la anterior Resolució de 29 de desembre de 2010 del ICAC sobre informació dels ajornaments de pagament fins ara en vigor i és d’aplicació a:

a) Totes les societats mercantils espanyoles, llevat de les societats mercantils enquadrades en l’article 2.1 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

b) Les societats mercantils que formulin comptes consolidats, exclusivament a les societats radicades a Espanya que consoliden pel mètode d’integració global o proporcional al marge del marc d’informació financera en què es formulin dits comptes.

Respecte de l’anterior resolució no es modifiquen les operacions sobre les que és precís informar, és a dir sobre els creditors comercials inclosos al corresponent epígraf del passiu corrent del model de balanç. No s’inclouen per tant els proveïdors d’immobilitzat o els creditors per arrendament financer.

Per contra, a l’article 5 es detalla la metodologia de càlcul a aplicar per
obtenir la informació a subministrar continguda a l’article 6.

En aquest sentit el nivell d’informació a subministrar en la memòria difereix significativament per a les societats mercantils que formulin els Comptes Anuals seguint el model normal respecte d’aquelles entitats que elaborin la memòria seguint el model abreujat del Pla General de Comptabilitat o que optin per l’aplicació del Pla General de Comptabilitat de petites i mitjanes empreses donat que la informació a subministrar en aquests casos es limita a indicar la mitjana de dies de pagament calculada com el resultat de dividir el saldo mitjà de creditors comercials entre la suma de les compres netes i despeses per serveis exteriors de l’exercici i multiplicar el resultat per 365 (dies).

Per contra, les empreses que formulin la memòria seguint el model normal, hauran d’informar de:

a) Període mitjà de pagament a proveïdors

b) Relació de les operacions pagades

c) Relació de les operacions pendents de pagament

d) Total pagaments realitzats

e) Total pagaments pendents

on:

Període mitjà de pagament a proveïdors = (ràtio operacions pagades * import total de pagaments realitzats) + (ràtio operacions pendents de pagament * import total de pagaments pendents) / (import total de pagaments realitzats + import total de pagaments pendents)

Ràtio de les operacions pagades = Σ (nombre de dies de pagament * import de l’operació pagada) / import total de pagaments realitzats

Ràtio de les operacions pendents de pagament = Σ (nombre de dies pendents de pagament * import de l’operació pendent de pagament) / import total de pagaments pendents
Per al càlcul del número de dies de pagament com del número de dies pendents de pagament, el termini començarà a comptar des de la data de recepció de la mercaderia o prestació de serveis. A falta d’informació fiable sobre aquesta informació, es podrà prendre com a referència la data de recepció de la factura.

Finalment, la Disposició Addicional Única estableix que els primeres comptes anuals que es formulin aplicant aquesta Resolució (les referides a exercicis iniciats a partir l’1 de gener de 2015) no serà obligatòria la presentació de xifres comparatives.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies