Propera aprovació del nou Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat de Catalunya

Delimitació de l’àmbit subjectiu d’aplicació al Sector Públic

Segons ha informat públicament la Interventora General de la Generalitat de Catalunya, properament s’aprovarà l’Ordre per la que s’aprova el nou Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat de Catalunya (PGCPGC) que es preveu entri en vigor el primer de gener del 2018. Aquest nou Pla de Comptabilitat Pública posarà fi a una situació de transitorietat en el règim comptable del sector públic de la Generalitat, que presentava una situació heterogènia respecte el sector públic estatal, que ja disposa d’un nou Pla des del 2010, així com també respecte el sector públic local, que a l’any 2014 va aprovar també un nou Pla comptable. Pel contrari, el règim comptable de la Generalitat es fonamentava encara en el Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat de l’any 1996, per tant, molt anterior al  procés de reforma comptable que s’ha dut a terme els darrers anys, tant el sector privat,  com en el sector públic, en el marc d’harmonització en les Normes Internacionals de Comptabilitat.

El nou PGCPGC culmina el procés d’harmonització amb les normes internacionals, de manera que el sector públic de la Generalitat disposarà ja d’un marc comptable equiparable al de la resta del sector públic estatal. Així mateix, el nou PGCPGC aporta algunes novetats pròpies remarcables, entre les que cal destacar l’establiment de l’àmbit subjectiu d’aplicació per a les entitats que conformen el sector públic de la Generalitat de Catalunya. Igualment, es fan també altres aportacions que milloren la informació comptable que ofereixen els actuals PGCP de l’Estat i del sector local,  tals com el registre comptable de les operacions urbanístiques, la clarificació del registre comptable de transferències per a la compensació de pèrdues d’exercicis anteriors o per a l’amortització d’endeutament, la distinció entre la despesa i l’ingrés de pèrdues i reversions per deteriorament de crèdits comercials dels que tenen caràcter financer, una regulació específica dels reintegraments de les obligacions de l’exercici corrent; i finalment,  la inclusió a la memòria de la informació sobre creditors per operacions meritades pendents de reconeixement al pressupost i la seva repercussió en el romanent de tresoreria.

Entre els aspectes més remarcables, com hem apuntat, es troba l’establiment de l’àmbit subjectiu d’aplicació d’aquest PGCPGC, que preveu l’aplicació de diferents plans comptables al sector públic de la Generalitat, superant la limitació d’aplicació única del PGCPGC que en ocasions ha resultat excessivament tancada i que a la pràctica, ha comportat dificultats en la seva aplicació i, també, que moltes entitats públiques no hagin vingut aplicant amb caràcter general el Pla de Comptabilitat Pública. Així, l’àmbit subjectiu del nou PGCPGC preveu l’aplicació dels següents plans:

  1. L’Administració de la Generalitat de Catalunya, les entitats autònomes administratives i la resta d’entitats públiques assimilables sotmeses al dret públic, es regeixen pel PGCPGC.
  2. Les entitats de dret públic i entitats autònomes comercials, financeres o industrials, que es financen majoritàriament amb ingressos obtinguts com a contrapartida de lliurament de béns o la prestació de serveis sota condicions comparables a les de mercat, prèvia autorització de la Intervenció General, poden regir-se pel Pla General de comptabilitat de l’empresa.
  3. Les societats mercantils amb participació majoritària, directament o indirecta, de la Generalitat de Catalunya es regeix pel Pla General de Comptabilitat de l’empresa.
  4. Les entitats sense ànim de lucre de la Generalitat de Catalunya es regeixen pel Pla General de la Comptabilitat de les entitats sense ànim de lucre.
  5. Els consorcis adscrits a la Generalitat de Catalunya, amb caràcter general es regeixen pel PGCPGC, llevat d’aquells consorcis que són finançats majoritàriament amb ingressos obtinguts com a contrapartida del lliurament de béns o la prestació de serveis sota condicions comparables a les del mercat, que prèvia autorització de la Intervenció General, poden regir-se pel Pla General de Comptabilitat de l’empresa.
  6. Les entitats del sector públic de la salut amb personalitat jurídica diferenciada, que gestionen serveis sanitaris per compte de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i que financen llur activitat majoritàriament amb ingressos obtinguts com a contraprestació de serveis i que gaudeixen del règim d’autonomia de gestió, poden regir-se pel Pla general comptable de l’empresa.
  7. Els consorcis reconeguts com a centres de recerca de Catalunya, amb règim d’autonomia econòmica i financera, poden regir-se pel Pla general comptable de l’empresa.
  8. La resta d’entitats del sector públic participades majoritàriament, directament o indirecta, per la Generalitat de Catalunya es regeixen pel pla que determini la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya.
  9. Les universitats públiques es regeixen pel pla que determini la Intervenció General.

 

Independentment del Pla comptable aplicat, totes les entitats del sector públic de la Generalitat hauran de dur a terme un seguiment pressupostari, i la seva comptabilitat ha de permetre l’elaboració de la liquidació del seu pressupost i resta d’informació pressupostària, d’acord amb els criteris i instruccions que a l’efecte estableixi la Intervenció General.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies