Directrius generals del Pla Anual de Control Tributari 2019

En aplicació del que preveu l’article 116 de la Llei General Tributària, s’ha publicat la Resolució d’ 11 de gener de 2019, de la Direcció General de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, per la qual s’aproven les directrius generals del Pla General de Control Tributari i Duaner de 2019.

El Pla de Control Tributari per a l’any 2019, es configura al voltant de quatre grans pilars:

  • Informació i assistència. Prevenció dels incompliments.
  • La investigació i les actuacions de comprovació del frau tributari i duaner. El foment del compliment voluntari i prevenció del frau.
  • El control del frau en fase recaptatòria.
  • La col·laboració entre l’Agència Tributària i les Administracions tributàries de les Comunitats Autònomes.

Les directrius aprovades se centren en el compliment voluntari per part dels contribuents, els grans patrimonis, els nous tipus de negoci, els deutes tributaris i les facturacions de les empreses en el centre de la seva activitat de control per a la prevenció del frau:

  • La prevenció del frau mitjançant l’ús d’assistents virtuals, una nova estratègia vers els contribuents que inicien activitats econòmiques i millores en l’assistència al contribuent són les mesures que pretenen impulsar el compliment voluntari de les obligacions fiscals.

Els assistents virtuals, ja provats amb èxit en l’IVA i en el Subministrament Immediat d’Informació (SII), es potenciaran i s’estendran a les declaracions censals, dins d’una estratègia ‘Right from the start’, orientada a facilitar el compliment voluntari de les seves obligacions tributàries pels contribuents que inicien activitats econòmiques.

Amb el mateix propòsit d’impulsar el compliment voluntari, s’introduiran millores en la campanya de Renda (Rent a WEB) per facilitar la declaració de les carteres de valors, es consolidarà l’APP posada en funcionament el 2018 i es potenciaran els avisos als contribuents sobre les rendes que han de declarar. En l’IVA s’analitzarà la cessió de dades fiscals (informació dels seus clients i proveïdors) als contribuents no inclosos en el SII per facilitar-los la presentació de les declaracions.

  • El control dels patrimonis rellevants es veurà reforçat amb creació de la nova Unitat Central de Coordinació del Control de Patrimonis rellevants.

Aquesta unitat tindrà l’objectiu de coordinar i impulsar a tot el territori l’obtenció i ordenació d’informació per al control, la col·laboració en el desenvolupament de noves eines informàtiques i la proposta, impuls i seguiment de noves línies de selecció d’obligats tributaris que compten amb un patrimoni rellevant i mostren determinats perfils de risc fiscal. En les actuacions es posarà especial atenció als béns i drets situats a l’exterior i els entramats financers i societaris.

  • El control de la facturació irregular constitueix una prioritat, línia d’actuació que es veurà reforçada amb l’anunciada prohibició del programari de doble ús, que permet la gestió de dobles comptabilitats, incidirà sobre les activitats amb consumidors finals amb major risc de frau, especialment en l’IVA.
  • L’explotació de la informació internacional (CRS, ‘Informe país per país’) permetrà induir al compliment voluntari i elevar el nombre d’actuacions de control de les persones i entitats amb béns i drets a l’exterior o amb activitat internacional.
  • L’ús abusiu de societats i control general en societats. Com en anys anteriors, s’analitzarà la interposició de persones jurídiques amb l’objecte de reduir improcedentment la tributació, sense perjudici d’anàlisi concrets que permetin detectar altres inconsistències com la indeguda deducció de despeses personals.
  • Els riscos derivats del Brèxit, la repressió del contraban i el tràfic de drogues, amb especial atenció a la zona de l’Estret, i l’agilització de la gestió recaptatòria dels deutes són altres àmbits prioritaris.

Consulta íntegra de la Resolució

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies