L’obligatorietat de lliurar als treballadors uns resums de les hores realitzades cada mes.

El proppassat dia 22 de desembre de 2013, es va publicar el Reial Decret-Llei 16/2013 de 20 desembre, en el qual entre d’altres disposicions es modificava l’article 12.5 de l’Estatut dels treballadors, en el sentit d’establir l’obligació empresarial de registrar diàriament la jornada dels treballadors a temps parcial.

La inclusió d’aquesta obligació en l’esmentat article 12.5 de l’E.T., que regula el règim jurídic de les hores complementàries podia plantejar algun dubte interpretatiu, sobre si aquesta obligació s’establia per a tots els contractes a temps parcial o únicament pels que realitzen hores complementàries. L’anàlisi inicial del precepte i la seva interpretació determinava que l’obligació de registre afectava a tots els treballadors a temps parcial, independentment que realitzin o no hores complementàries.

Davant d’aquest dubte, Col•lectius Professionals van demanar un aclariment a la Direcció General d’Ocupació, que ha emès una nota en la que s’interpreta que l’obligació de registre és per a tots els contractes a temps parcial.

La fonamentació de dita interpretació és la següent:

L’apartat 5.h) de l’article 12 de l’E.T. assenyala expressament que “la jornada dels treballadors a temps parcial es registrarà dia a dia i es totalitzarà mensualment, lliurant còpia al treballador, juntament amb el rebut de salaris, del resum de totes les hores realitzades en cada mes, tant les ordinàries com les complementàries a les que es refereix l’apartat 5.”

En relació amb això, cal recordar que l’article 3.1 del Codi Civil estableix que “les normes s’interpretaran segons el sentit propi de les seves paraules, en relació amb el context, els antecedents històrics i legislatius i la realitat social del temps en què han de ser aplicades, atenent fonamentalment a l’esperit i finalitat d’aquelles”.

Atenent al seu tenor literal la norma estableix una obligació de registre per part de l’empresari en quant a la jornada dels treballadors a temps parcial, que haurà de registrar-se dia a dia i totalitzar-se mensualment, sense que distingeixi entre aquells contractes a temps parcial que tenen signats pactes d’hores complementàries d’uns altres que no les han pactat però que podrien realitzar les hores complementàries de forma voluntària de l’apartat g) de l’article 12.5 de l’E.T. i la jornada del qual també seria necessari conèixer a l’efecte de comprovar el compliment dels límits marcats per la norma.

D’altra banda, l’obligació de registre de la jornada ja està contemplada amb caràcter general en l’article 35.5 de l’E.T. que estableix que “a l’efecte del còmput d’hores extraordinàries, la jornada de cada treballador es registrarà dia a dia i es totalitzarà en el període fixat per a l’abonament de les retribucions, lliurant còpia del resum al treballador en el rebut corresponent.”

L’abast de l’establert en l’article 35.5 de l’E.T., s’entén com a generador d’una obligació de l’empresari que comporta:

a) disposar d’un registre de la jornada diària que cada treballador realitza,
b) totalitzar la jornada efectuada per cada treballador en funció del període que es pren en compte per a l’abonament de les retribucions,
c) fer lliurament a cada treballador de còpia del resum elaborat amb aquesta periodicitat.

Encara que la finalitat, com assenyala expressament el precepte sigui el còmput de les hores extraordinàries, el compliment de l’obligació prevista en l’article 35.5 de l’E.T. suposa portar un registre de la jornada diària de cada treballador, això és, anotar el moment d’inici i finalització de la mateixa així com, si escau, els períodes no inclosos en aquesta. L’article 34.5 de l’E.T. especifica que el temps de treball es computarà de manera que tant al començament com al final de la jornada diària el treballador es trobi en el seu lloc de treball.

L’única novetat que afegeix el RD-Llei 16/2013 és que, en els contractes a temps parcial, es distingeixin de manera expressa les hores ordinàries i les complementàries a les que es refereix l’apartat 5. Establint, en cas d’incompliment de les esmentades obligacions de registre, que el contracte es presumirà celebrat a jornada completa, excepte prova en contrari que acrediti el caràcter parcial dels serveis.

En conclusió, l’obligació per a l’empresari de registrar i lliurar al treballador, juntament amb el rebut de salaris, un resum de les hores realitzades cada mes, tant ordinàries com les complementàries, es refereix a tots els contractes a temps parcial.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies