Reial Decret-Llei 16/2013, de 20 de desembre, de mesures per afavorir la contractació estable i millorar la ocupabilitat dels treballadors. Novetats en matèria de contractació.

Aquest Reial Decret-Llei estableix una sèrie de mesures en matèria de contractació, potenciant el contracte de treball a temps parcial, el contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors i el contracte de treball en pràctiques.

Mesures per flexibilitzar el contracte de treball a temps parcial.

Desapareix la possibilitat de que els treballadors contractats a temps parcial puguin realitzar hores extraordinàries.

Es modifica el règim de les hores complementàries. Podran realitzar hores complementàries tants els treballadors contractats a temps parcial de forma indefinida com els temporals, únicament serà necessari que la jornada ordinària establerta en el contracte no sigui inferior a 10 hores setmanals en còmput anual. A més s’incrementa el nombre d’hores complementàries, fixant com a topall el 30% de les hores ordinàries (abans el 15%) i es redueix el termini de preavís per realitzar aquestes hores, que passa de 7 a 3 dies.

S’afegeix l’obligació de registrar dia a dia la jornada dels treballadors a temps parcial. Lliurant còpia al treballador juntament amb el rebut de salaris del resum de totes les hores realitzades en cada mes, tant les ordinàries com les complementàries. Aquesta obligació no serà d’aplicació en les relacions laborals especials del servei de la llar.

Període de prova en contractes de durada determinada.

Es modifica l’article 14 de l’E.T. i s’escurça la durada del període de prova a un mes en els contractes de durada determinada per temps no superior a sis mesos.

Reducció de jornada per guarda legal.

S’incrementa la flexibilitat del temps de treball, en el supòsit de reducció de jornada i salari per guarda legal d’un menor, ampliant l’edat del menor que passa dels 8 als 12 anys.

Modificació del contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors.

El contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors podrà celebrar-se a temps parcial. En aquest cas, els incentius fiscals establerts en l’art. 43 del Text Refós de la Llei de l’Impost sobre Societats així com les bonificacions a la Seguretat Social contemplades en l’art. 4 de la Llei 3/2012, s’aplicaran de manera proporcional a la jornada de treball pactada en el contracte.

Contractes de treball en pràctiques per les empreses de treball temporal.

Igual que en el cas dels contractes per a la formació i l’aprenentatge, podran celebrar-se contractes de posada a disposició entre una Empresa de Treball Temporal i una empresa usuària en els mateixos supòsits i sota les mateixes condicions i requisits en què l’empresa usuària podria celebrar un contracte de treball en pràctiques.

Així mateix, les empreses usuàries de menys de 50 treballadors, que transformin en contractes indefinits aquests contractes en pràctiques, tindran dret als mateixos incentius que els establerts per als contractes per a la formació i l’aprenentatge.

Requisits necessaris per accedir a la reducció per contractació a temps parcial amb vinculació formativa.

Es concreta el requisit “Procedir d’un altre sector d’activitat” necessari per poder realitzar contractes a temps parcial amb vinculació formativa, especificant que s’entendrà per sector d’activitat l’identificat com a Classe mitjançant un codi numèric de quatre xifres en l’Annex del Reial decret 475/2007, de 13 d’abril, pel qual s’aprova la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques 2009 (CNAE-2009), d’acord amb el seu article 3.d).

Ampliació del termini que permet efectuar contractes per a la formació i l’aprenentatge no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació.

Fins al 31 de desembre de 2014 podran celebrar-se contractes per a la formació i l’aprenentatge no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació.

Concepte de grup d’empreses a l’efecte de les aportacions econòmiques per acomiadaments que afectin a treballadors de cinquanta o més anys en empreses amb beneficis.

S’indica l’aplicació de la definició de grup d’empreses establerta per l’article 42.1 del Codi de Comerç, tot i que a efectes de determinar els beneficis només es tindrà en compte els resultats obtinguts a Espanya.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies