Exempció de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) en els grups d’empreses

D’acord amb el que estableix l’article 82.1.c) del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s’aprova el Text Refós de la Llei d’Hisendes Locals (TRLHL), estan exemptes de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) les entitats amb un import net de la xifra de negocis inferior al milió d’euros; ara bé, quan el subjecte passiu forma part d’un grup d’empreses, la xifra a considerar és la del conjunt d’entitats que l’integren.

No obstant, una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (STSJ Cat 3706/2016 de 6, de març del 2018), interpreta que el concepte de grup de societats a l’entorn de l’article 82 del TRLHL, a efectes de determinar l’import net de la xifra de negocis necessari per gaudir de l’exempció en l’IAE, és la que es refereix al concepte de grup de societats en el sentit de l’article 42 del Codi de Comerç, segons el qual, és imprescindible que el conjunt d’entitats actuï com a grup consolidat subjecte a l’obligació legal de formular els seus comptes anuals en règim de consolidació, d’acord amb l’establert a la secció 1a del Capítol I de les normes per a la formulació dels comptes anuals consolidats, aprovades pel Reial Decret 1815/1991, de 20 de desembre.

Així, segons el Tribunal, si les empreses que formen part d’un grup no tenen l’obligació d’actuar com a grup consolidat, la xifra de negocis ha de referir-se al volum de la societat de forma individual i no al conjunt d’entitats pertanyents a un grup que, en la mesura que no actua en règim de consolidació, no té aquesta consideració als efectes de l’aplicació de la Llei d’Hisendes Locals. En conseqüència, la sentència conclou que només s’ha de tenir en consideració la suma de l’import de la xifra de negocis del conjunt d’entitats del grup sempre que aquestes actuïn com a grups consolidats.

En aquest sentit, recordar que actualment els grups amb obligació de formular els Comptes Anuals consolidats són aquells que durant dos exercicis consecutius superin dos dels següents límits:

  • 11.400.000 € de xifra d’actiu.
  • 22.800.000 € de xifra de negocis.
  • 250 treballadors.

La interpretació que fa el Tribunal en aquesta sentència pot suposar importants estalvis per part de grups empresarials formats per diverses societats que, per facturació individual, no hauran de tributar per l’IAE, mentre que, fins ara, havien de fer-ho, sempre que la xifra de negocis del grup superés la xifra d’un milió d’euros.

Així mateix, cal també tenir present que en determinats casos, cabrà la possibilitat de reclamar davant l’Administració la devolució de les quotes d’IAE pagades indegudament, respectant sempre la prescripció fiscal establerta actualment en 4 exercicis.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

@ Faura-Casas

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per obtenir informació dels seus hàbits de cerca i intentar millorar la qualitat dels nostres serveis i de la navegació pel nostre lloc web. Si està d’acord fes click a ACCEPTAR o segueixi navegant. Més informació. aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies